פתגם סיני עתיק אומר "ילדים קטנים בעיות קטנות, ילדים גדולים בעיות גדולות".
הרפואה המודרנית בעשורים האחרונים עוסקת במניעה ככלי ראשון ביעילותו למניעת התפתחות מחלות. עם השנים הובן כי הרבה יותר יעיל לאתר בעיות מתפתחות בשלב מוקדם מאשר לנסות לרפא בעיה בשלב מתקדם שלה. הדברים נכונים בתחומים רבים אך נכונים שבעתיים בבעיות הקשורות לאורתופדיה, מערכת העצבים והרגלים מתפתחים. אם ניקח למשל את הגישה לטיפול בפזילה – תרגילים לעין העצלה בגיל צעיר יעילים מאד ומונעים צורך בניתוח בשלב מאוחר. גם הטיפול בתנוחת גב בעזרת מכשיר אורתופדי יעיל מאד בגיל צעיר.
הפה שלנו כולל מספר מערכות. בראש וראשונה מערכת השיניים, בתחילה שינים נשירות ולאחר מכן שיניים קבועות, מערכת תומכת בשיניים הכוללת חניכיים ועצם תומכת, עצם הלסתות הבסיסית, לשון, שרירים, לחיים ושפתיים שכולן מנוהלות על ידי המוח ומערכת העצבים.
הפה שלנו הוא אזור בעל תפקידים רבים ומגוונים ופעיל מהשנייה הראשונה לחיים 24 שעות ביממה. נשימה אכילה דיבור הם תהליכים שמלווים אותנו לאורך כל חיינו ועוברים תהליך של שיוני והתפתחות מתמידים משלב היניקה לשלב הבגרות.
הצורה והתפקוד של רקמות הפה מצויות במערכת יחסי גומלין הדוקה. קושי בנשימה עקב חסימת דרכי האוויר יגרום להתפתחות תנוחת לשון ולסת לקוייות אופיינית. מאידך חוסר של שיניים וחוסר יכול ללעוס בצורה יעילה עלול להשפיע על מצב התזונה והגדילה של הילד.
יכולת השינוי בגיל הילדות הצעיר הוא תכונה שעושים בה שימוש מדהים בתחומים רבים ברפואה. קצב הצמיחה והשינוי המהיר הוא יכולת מובנית בתאים וברקמות הצעירות המתפתחות וגדלות כל העת ותכונות אלו מאפשרות טיפול יעיל וקצר בחלון ביולוגי שהולך ונעלם.
מתוך ההבנות האלו גם בתחום האורתודונטיה אנו יודעים היום כי קיימות מספר בעיות הקשורות לגדילה ולהרגלים שיש לאתרם בגיל צעיר ולנסות לבצע את השינוי כבר אז.
דוגמא מובהקת לגישה זו הוא הצורך לטפל בסטיית לסת תחתונה לימין או לשמאל הנובעת בד"כ מהצרות של לסת עליונה. החשיבות של הטיפול בגיל צעיר במצב זה נובעת מכך שהלעיסה המוכתבת בעזרת המערכת השרירים נשלטת ע"י המוח ומתקבעת בגיל צעיר. קשה מאד לשנות סגנון לעיסה המתפתח בצורה עקומה כמו שקשה לשנות תנוחת הליכה לאדם בוגר.
פוטנציאל השינוי והצלחת הטיפול בגיל צעיר גדול בהרבה מזה שנעשה בגיל מאוחר יותר.
מעניין לציין כי שיתוף הפעולה של הילדים הצעירים באופן מפתיע הוא גבוה מאד. לאחר רתיעה ראשונית שלעיתים קיימת הורים רבים מופתעים לגלות כמה הילד מתגייס לטובת הטיפול ומתלהב מהמשימה לפניה הוא עומד. והממלחות לא מאחרות לבוא- ילדים רבים זוכרים את הטיפול המוקדם כחוויה חיובית ומעצבת תרתי משמע,